Foredrag på Birkegården af Knud-Erik Brinkløv marts 1974


Jyderup Realskole kostskoleelever på Birkegården, fik en interessant og belærende oplevelse da lærer Knud-Erik Brinkløv, Buerup gamle Skole, tidligere skoleinspektør på Grønland, ved et besøg "tog dem med" på en tur, dels gennem Grønlands historie, dels ved nutidsbilleder, filmoptagelser fra slæderejser og -farvebilleder fra hverdagen.

Brinkløv kom til Grønland i 1961 og opholdet strakte sig over elleve år. Med fremragende fortælleevne gav han et rids af Grønlands historie, der går tilbage til år 2000 før Kristi fødsel.
Det er i dag vanskeligt at forestille sig at Grønlands klima dengang var varmt og store dele af landet var dækket med skov. Der var masser af dyr i skovene og derfor mange jægere. Jagtvåbnet var spyd og historien vil vide, at jægerne kunne løbe dyret op når det skulle stikkes ihjel med spyddet, altså mere effektivt end bue og pil. Omkring vor tidsregnings begyndelse indvandrede et nyt folk, Dorsetfolket, der hovedsageligt også var jægere og vandrede fra sted til sted, for at skaffe føde. Dorsetfolkets beklædning var en lang kappe, fremstillet af skind og med en kæmpestor krave, der også gjorde det ud for hovedbeklædning. Når Dorsetfolket skulle fange hvaler og andre store fisk, brugte de en særlig fangstmetode: "åndehulsfangst".
Folkene stillede sig ved hullet, ofte i flere timer før hvalen kom for at "ånde", og dermed mødte sin skæbne, i form af en harpun. Den ofte kolde ventetid blev mildnet ved en lille "varmekilde" ved hjælp af spæk og et lille stykke væge i spækken.
De danske vikinger kom til dette grønne land og kaldte det Grønland. Det blev kendt af jorden var frugtbar og snart var Grønland befolket med indvandrere fra Canada, benævnt eskimoer. Dengang som nu, kunne korn ikke trives på Grønland og det indførte kvæg havde derfor ikke gode betingelser. Videre blev genopfrisket den dramatiske begivenhed da Erik den røde sendte 25 skibe af sted i det 15. århundrede og kun 14 skibe nåede frem. Med det 17. århundrede kom den store klimaforandring og lige siden har klimaet været det samme som vi kender.

Om Grønland i dag, nævnte Brinkløv, hvorledes de trange boliger var blevet erstattet af såvel etplans - som etagehuse. Der er industrier, ordnede skoleforhold m.m., omend man ved, at der stadig er meget at indhente. Foredraget blev, for den sidste dels vedkommende ledsaget af lysbilleder, ligesom der var filmoptagelser fra et par begivenhedsrige slæderejser. Optagelserne gengav Grønlands dejlige natur og der var stor begejstring for den oplevelse aftenen var blevet
Kirsten og Knud-Erik Brinkløv 1977
Billedet her fra Connie Lis Mathiesen


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 9. marts 1974, side 6; Foredrag på Birkegården af Knud-Erik Brinkløv Jensen

Se Grønlands officielle turismesite

Sidst opdateret 28. juni 2015
©Jyderup Realskole